11/9/08

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ - Ιστορικά στοιχεία



Η Αλμωπία ήταν αρχαία χώρα της Μακεδονίας, της οποίας αποτέλεσε επαρχία ( μια από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού Βασιλείου με γεωγραφικά όρια ακριβώς ίδια με αυτά της σημερινής. ) και περιελάμβανε την ορεινή περιφέρεια των Μογλενών , βόρεια της Ημαθίας και βορειοδυτικά της Βοττιαίας. Γενικά αποτελούσε την προς Βορρά της Έδεσσας περιοχή.

Κύριες πόλεις της Αλμωπίας ήταν η
Άψαλος, η Εύρωπος και ή Όρμα. Το όνομά της οφείλεται στους άρχαίους κατοίκους της Άλμωπες1 (Αλμωπείς).
Σήμερα η αρχαία Αλμωπία αποτελεί τμήμα, επαρχία του Νομού Πέλλας.
Η ετυμολογία της λέξης «Αλμωπία» , έχει διχάσει. Η επικρατέστερη άποψη θεωρεί ότι τα συνθετικά της είναι: «Άλμα» και «ωψ» (-ωπός) που ερμηνεύονται ως ανάπτυξη κατά το πρόσωπο, την όψη.1-Kατα την
ελληνική μυθολογία οι κάτοικοι της Αλμωπίας ήταν οι Άλμωπες, φυλή γιγάντων. Πήραν τ'όνομά τους από τον αρχηγό τους ( Άλμωψ ), γιο του Ποσειδώνα και της Έλλης.

Μεγάλη ανάπτυξη, στη διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων γνωρίζουν οι οικισμοί κατά μήκος του Αλμωπαίου ποταμού. Οι περιοχές όπως Άλωρο, Άψαλος, Μοναστηράκι, Χρυσή, Σωσάνδρα, Θεοδωράκι, Πρόδρομο, Νότια, συνεχίζουν να κατοικούνται και στους Ρωμαϊκούς Παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια η Αλμωπία παίρνει την ονομασία Ενωτία από την ομώνυμη πόλη-φρούριο και έδρα της Βυζαντινής διοίκησης. Οι έρευνες τοποθετούν τη βυζαντινή πόλη κοντά στη Νότια. Την ονομασία Μογλενά (Περιοχή με Ομίχλη) παίρνει η περιοχή από τους Βούλγαρους επιδρομείς στα χρόνια της Δυναστείας των Μακεδόνων (στο διάστημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1435 και αναφέρεται με την ονομασία "Καρατζόβα" (Μαύρη Γη).

Η Αλμωπία απελευθερώθηκε το 1912 από τα ελληνικά στρατεύματα. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή απετέλεσε το Μακεδονικό μέτωπο. Το 1922 μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στην Αλμωπία εγκαταστάθηκε σημαντικός αριθμός προσφύγων από τη Μ. Ασία, Θράκη και Εύξεινο Πόντο.

Η οικονομία της Επαρχίας Αλμωπίας στηρίζεται κύρια στη γεωργική παραγωγή, στην κτηνοτροφία, στην υλοτομία και τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: