15/9/08

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Το χωριό Όρμα
Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αριδαίας σε απόσταση 15 χιλ. από την πόλη της Αριδαίας. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας, κτισμένο στους πρόποδες του όρους Βόρα και σε υψόμετρο 234 μ. Η Όρμα κατοικείτο από την εποχή του σιδήρου. Από το δάσος της Όρμας ή αλλιώς Μαύρο Δάσος λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προμηθεύτηκε ξύλα για την κατασκευή των ακοντίων του στρατού, τις γνωστές σάρισσες που είχαν έξι (6) μέτρα μήκος. Είναι ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Είναι τόσο πυκνό, που οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν ποτέ στο έδαφος. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, γεωγράφος του 2ου αι. μ.Χ. στο έργο του Γεωγραφική Υφήγησης αναφέρει και το όνομα της πόλης Όρμας. (Κλ.Πτολ., Γεωγρ. Υφηγ. ΙΙΙ, 12, 21 : Αλμώπων. Όρμα, Ευρωπός, Άψαλος). Ο A. Delacoulonche στα 1859 επιχειρεί με βάση την ετυμολογία των ονομάτων των αρχαίων πόλεων της Αλμωπίας, να εντοπίσει τις θέσεις τους. Έτσι ερμηνεύει το όνομα της Όρμας από το ορμάω, ορμή και πιστεύει ότι η πόλη θα βρίσκεται σε μια περιοχή (σημερινή Όρμα) απ’ όπου τα νερά του ποταμού ξεχύνονται ορμητικά μέσα από το βουνό.
Στην Όρμα , εκτός από τη θέση «Τούμπα», απ’ όπου νομίσματα ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά, άλλη μια οχυρωμένη θέση βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και στα νότια του Ασπροποτάμου (Μπέλιτσα), στους πρόποδες του λόφου «Κορυφή του Τραυλού», η οποία διακρίνεται για δύο οχυρωματικά σκέλη, κατακρημνισμένα με άφθονη υστερορρωμαϊκή κεράμωση.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τρέσινο για να ξαναπάρει με την απελευθέρωση το όνομα Όρμα. Στην Όρμα ανήκει και η περιοχή της Άνω Κορυφής, εννιά χιλιόμετρα από το χωριό στον υπό κατασκευή δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, η οποία κατοικείτο μέχρι το τέλος του Εμφυλίου. Στον Εμφύλιο καταστράφηκε και οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν και κάποιοι από αυτούς ήρθαν στην Όρμα , ενώ άλλοι σαν πρόσφυγες στο εξωτερικό. Το μόνο που σήμερα σώζεται είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και τα ερείπια του στρατιωτικού φυλακίου.
Ο πληθυσμός του χωριού είναι 649 κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του χωριού είναι 5.095 στρέμματα και οι κύριες καλλιέργειες είναι της κερασιάς και της ροδακινιάς. Ακόμη καλλιεργούνται σε μικρότερο βαθμό καστανιές και "κουκάρι" (κρεμμύδι).
Tην τελευταία 10ετία, αρκετοί από τους κατοίκους, συμπληρώνουν το εισόδημά τους ασχολούμενοι με τον τουρισμό (ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία), καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στο χωριό λόγω της θέσης του στους πρόποδες του Βόρα, της φυσικής του ομορφιάς και της γειτνίασής του με τη λουτρόπολη των Λουτρών Λουτρακίου.
Μέσα από το χωριό κυλάει ποτάμι και αριστερά και δεξιά του υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, στον ίσκιο των οποίων απολαμβάνει κανείς στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης.
Σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας. Η διαδρομή είναι πανέμορφη καθώς κανείς διασχίζει το Μαύρο Δάσος. Για αυτούς που τους αρέσει η ορειβασία και το περπάτημα, η Όρμα είναι ιδανικό μέρος για να ξεκινήσουν με προορισμό το Βόρα (ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4) και τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Τέτοιες είναι το "Μαύρο Δάσος", η "Καλή Πεδιάδα"(Ντόμπρο Πόλιε), το φαράγγι των Λουτρών (Ράμνο Μπορ). Σε μικρή απόσταση από την Όρμα βρίσκεται και η Λουτρόπολη των Λουτρών όπου κανείς μπορεί να απολαύσει ένα ζεστό μπάνιο.
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νέστορα και πανηγυρίζει στις 27 Οκτωβρίου. Δίπλα από την εκκλησία, υπάρχει το "Πνευματικό Κέντρο" του χωριού, κατασκευασμένο το 1997 με δωρεά του ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη". Στους χώρους του υπάρχει Βιβλιοθήκη και μια μεγάλη αίθουσα για εκδηλώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: