24/9/08

ΥΛΙΚΑ - ΕΦΟΔΙΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

Ορειβατικά μποτάκια.
Fleece.

Υπνόσακος.



Ορειβατικά μπαστούνια.



Σακίδιο.

Φακός κεφαλής.


Πυξίδα.


Ατομικό φαρμακείο.
Μαγειρικά σκεύη (για πολυήμερες εκδρομές).


Η πεζοπορία – ορειβασία ως δραστηριότητα στη φύση, απαιτεί την χρήση υλικών τα οποία θα κάνουν την εξόρμηση μας περισσότερο άνετη και ασφαλέστερη.
Ο ορειβατικός εξοπλισμός σήμερα είναι κάτι παραπάνω από πλήρης. Υπάρχουν εξαρτήματα και εφόδια για την οποιαδήποτε δραστηριότητα
Μερικά από τα υλικά που περιγράφουμε ή αναφέρουμε παρακάτω, ιδιαίτερα αυτά που χρησιμοποιούνται σε δύσκολες καιρικές συνθήκες απαιτούν εκπαίδευση και εμπειρία από τον ορειβάτη.
Καλό θα είναι εκτός των άλλων, να έχουμε πάντα στο σακίδιο μας την διάθεση για ομαδικότητα και τον σεβασμό στους συντρόφους μας.



ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ
Ε.Ο.Σ. Αριδαίας - 2008



Το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση διαφημιστικό έντυπο υλικών ορειβασίας. Η χρήση των εικόνων είναι ενδεικτική και μοναδικός σκοπός της χρήσης τους, είναι η καλύτερη επικοινωνία με τους αναγνώστες.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΣΑΚΙΔΙΟ: μικρό ή μεγάλο ανάλογα την διάρκεια της εκδρομής από τον εξοπλισμό που θα μεταφέρουμε κ.α.. Η χωρητικότητα ενός σακιδίου μετριέται σε λίτρα. Οπότε για ημερήσιες εκδρομές όπου ο εξοπλισμός είναι μικρού όγκου ένα σακίδιο 30 λίτρων είναι καλή επιλογή, ενώ για πολυήμερα trekking ή ταξίδια πρέπει να έχουμε σακίδιο τουλάχιστον 60 - 70 λίτρων.

ΑΡΒΥΛΑ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Υπάρχουν χειμερινά και καλοκαιρινά. Καλό θα είναι να επιλέγουμε αυτά που «αγκαλιάζουν» τον αστράγαλο για ευνόητους λόγους.

ΠΑΓΟΥΡΙ: τα παγούρια χωριτικότητας 1 – 1.5 lt θεωρούνται ιδανικά.

ΜΠΟΥΦΑΝ: Καλό θα είναι να το έχουμε στο σακίδιο μας πάντα. Πολλά από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν και αδιάβροχες ιδιότητες (μεμβράνη CORE TEX κ.α.), ενώ έχουν και την ιδιότητα να ¨αναπνέουν¨ δηλαδή να μην συγκρατούν στο εσωτερικό τον ιδρώτα .

ΓΑΝΤΙΑ: απαραίτητα τα αδιάβροχα όταν οι εκδρομές γίνονται στα χιόνια. Τις υπόλοιπες εποχές μπορείτε να χρησιμοποιείτε και απλά μάλλινα ή από άλλα υλικά γάντια.

ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ: είναι αδιάβροχο και ζεστό. Σε περιόδους με καλύτερες καιρικές συνθήκες μπορείτε να χρησιμοποιείτε και απλές φόρμες γυμναστικής, κολάν ή ότι άλλο σας κάνει να νιώθετε άνετα.

ΜΑΛΛΙΝΟ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ή FLEECE

ΜΠΑΤΟΝ ή ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ: απαραίτητα γιατί εκτός από την στήριξη που προσφέρουν στον πεζοπόρο, μοιράζουν το βάρος στις καταβάσεις με αποτέλεσμα την μικρότερη καταπόνηση των ποδιών μας.

ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ! Το έχουμε πάντα μαζί μας και μόνιμα στο σακίδιο μας. Διάφορα μεγέθη τραυμαπλάστ, παραμάνες, επιδέσμους μικρούς, ένα μεγάλο ελαστικό επίδεσμο, τσιμπιδάκι, αποστειρωμένες γάζες, αντισηπτική αλοιφή, οξυζενέ, αυτοκόλλητα ράμματα, παρακεταμόλη (Ponstan), αντισταμινικό.


ΕΦΕΔΡΙΚΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ - ΚΑΛΤΣΕΣ


ΠΥΞΙΔΑ – ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ ή GPS εάν είναι διαθέσιμο.

ΓΙΑ χειμερινές ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ


ΓΚΕΤΕΣ: προσαρμόζονται στα άρβυλα και κρατούν το πόδι στεγνό και ζεστό (δεν επιτρέπουν το χιόνι να μπει στο εσωτερικό της μπότας). Απαραίτητες σε όλες τις εκδρομές, όπου το περπάτημα θα γίνει σε χιόνι.

ΠΙΟΛΕ ή ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ: Υπάρχουν διάφορα είδη ανάλογα με την χρησιμότητα τους (στήριξη, αναρρίχηση σε πάγο κ.α.). Αποτελούν βασικό υλικό σε χειμερινές δραστηριότητες, όπου η ομάδα θα κινηθεί σε πάγο – χιόνια. Υλικό η χρήση του οποίου απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

Το πιολέ και η ασφαλή του χρήση.


ΚΡΑΜΠΟΝ ή ΚΑΡΦΙΑ: Τοποθετούνται στα άρβυλα και μαζί με την ορειβατική σκαπάνη βοηθούν στην ισορροπία και στήριξη του ορειβάτη, σε χειμερινά πεδία. Υπάρχουν δύο τύποι cramponss τα fast τα οποία τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα και αυτά με ιμάντες. Υλικό η χρήση του οποίου απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

Video για την σωστή τοποθέτηση fast crampons - (κραμπόν).


ΣΚΟΥΦΟΣ – ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Για ΔΙΑΝΥΧΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ: Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλούς τύπους αντίσκηνων. Τα καλοκαιρινά αντίσκηνα τα χειμερινά ή αλλιώς τεσσάρων εποχών. Η επιλογή που θα κάνετε θα πρέπει να συνδιάζει μικρό βάρος (γιατί μπορεί να χρειαστεί να το κουβαλήσετε στο σακιδιο σας) ,αντοχή.
ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ: χειμερινός ή καλοκαιρινός.

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ: Τοποθετείτε κάτω απο τον υπνοσακο όταν η διανυκτέρευση γίνει σε αντίσκηνο.

ΕΙΔΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ

Χρήση μαγειρικών σκευών και φιαλών στο ύπαιθρο.
ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Πληροφορίες για τους υπνόσακους - υλικά κατασκευής.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: