24/10/08

Αριδαία - Bansko - Εθνικός Δρυμός Πιρίν - κορυφή Vihren

Όλη η ομάδα που πήρε μέρος στην εκδρομή.


Η κορυφή Todorka βρίσκεται απέναντι ακριβώς απο την κορυφή Vihren.

Με κόκκινο χρώμα φαίνεται η θέση του Bansko στον χάρτη της Βουλγαρίας.

Η παλιά πόλη του Bansko.

Η πλατεία της πόλης του Bansko.

Η ομάδα στην κορυφή. Εκτός απο ορειβάτες του Ε.Ο.Σ. Αριδαίας
στην παρέα μας είχαμε και φίλους απο τον Σ.Ε.Ο. Κοζάνης.

Η κορυφή Vihren όπως αυτή φαίνεται σε υψόμετρο 2500 μ..

Οι υπέροχες αλπικές λίμνες που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο τον Εθνικό Δρυμό του Πιρίν.


Διάλειμμα και ανάσες για να συνεχίσουμε την πορεία.

Το ορειβατικό καταφύγιο που υπάρχει στα 2000 μ.. Από αυτό το σημείο ή
μάλλον και από αυτό το σημείο υπάρχει μονοπάτι για την κορυφή. Στο βάθος η κορυφή Todorka.

Μια πολύ όμορφη εμπειρία ζήσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε, στην προγραμματισμένη εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (17/18/19 Οκτωβρίου) στην γειτονική Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο ορεινό θέρετρο του Bansko του Εθνικό Δρυμού Πιρίν.
Η ομάδα ξεκίνησε από την Αριδαία το μεσημέρι της Παρασκευής (17/10) με προορισμό την ορεινή πόλη του Bansko στην οποία βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Το Bansko είναι μια πόλη σε υψόμετρο 1000 μέτρων, έχει περίπου το μέγεθος της Αριδαίας και βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού του Πιρίν. Η ανοικοδόμηση που είδαμε μας εξέπληξε όλους μιας και όλη η πόλη είναι ένα τεράστιο στην κυριολεξία εργοτάξιο. Η ανάπτυξη της πόλης αυτής είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που είδαμε σε όλη την διαδρομή περνώντας τα σύνορα της Βουλγαρίας. Δηλαδή μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Άλλωστε απ΄ ότι μάθαμε συζητώντας με τους ντόπιους αυτό που έδωσε πνοή στο Bansko είναι οι ξένες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη του χιονοδρομικού κέντρου.
Ο Εθνικός Δρυμός Πιρίν είναι για τους Βούλγαρους ότι για εμάς ο Όλυμπος. Δηλαδή είναι μια τεράστια πανέμορφη περιοχή, με απέραντα δάση, αλπικές λίμνες, αμέτρητες κορυφές και επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Ακόμα θυμάμαι τον Σκοπιανό που συνάντησα στο μονοπάτι και μου συστήθηκε ως πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που όταν του είπα ότι είμαι από την Αριδαία, δικαιολογήθηκε με χαμόγελο ότι τελικά είναι από την F.Y.R.O.M. ή τον Γερμανό που συνάντησα στην κατάβαση και μου είπε ότι έρχεται συχνά στο Πιρίν.
Η ανάβαση που πραγματοποιήσαμε το Σάββατο (18/10), από το Βουλγάρικο ορειβατικό καταφύγιο, έως την ψηλότερη κορυφή του Εθνικού Δρυμό (Vihren 2914 μέτρα), ήταν για τα μέλη του συλλόγου μια ξεχωριστή εμπειρία. Το πρωινό τσάί στο ορειβατικό καταφύγιο, οι Βούλγαροι ταξιτζήδες που πρέπει να πιεις δύο δραμαμίνες για να αντέξεις την βιαστική οδήγηση τους, ο Νικολάϊ ο Βούλγαρος συνάδελφος που προσπαθούσε να μας εξηγήσει με σπαστά αγγλικά λεπτομέρειες της διαδρομής, η θέα προς τις λίμνες, ή θέα από την κορυφή κ.α.
Έκτός των άλλων όμως είδαμε πως αναδεικνύουν και προστατεύουν το τόπο τους, γιατί γνωρίζουν την αξία του. Η χάραξη των μονοπατιών έχει πραγματοποιηθεί με προσοχή και επιμέλεια ώστε ο επισκέπτης - πεζοπόρος να μπορεί άνετα να πραγματοποιήσει την ανάβαση. Υπάρχουν χάρτες με πληροφορίες για την περιοχή και ταμπέλες. Καλαίσθητη τουριστικοί οδηγοί σε ενημερώνουν για τις δραστηριότητες τις περιοχής (spa, ιππασία, χιονοδρομία, πεζοπορία κ.α.), που θα ήθελε να βρεί ο επισκέπτης για να χαλαρώσει και να ξεφύγει.
Οι υπόλοιποι που δεν μας ακολούθησαν στην ορειβασία περιηγήθηκαν στη πόλη, στα μαγαζιά, μίλησαν με τους ντόπιους. Όπου καθόμασταν για φαγητό ή καφέ και καταλάβαιναν ότι είμαστε Έλληνες, ξαφνικά απο τους Βαλκανικούς ήχους ή τους παγκοσμιοποιημένους, περνούσαμε σε ξεχασμένο Ελληνικό λαϊκοπόπ το οποίο έδινε αέρα σιγουριάς στον Βούλγαρο σερβιτόρο.
Το Δ.Σ. του ορειβατικού συλλόγου Αριδαίας, θέλει να ευχαριστήσει το τουριστικό γραφείο "ALMOPIA TRAVEL - Κιρκενίδης Τάσος", για την άψογη συνεργασία - συντονισμό της εκδρομής και καλεί μέλη και φίλους στα γραφεία (Δημοκρατίας 17, στενό Εθνικής Τράπεζας) την Τετάρτη 29/10 όπου θα προβληθεί video με στιγμιότυπα από την εκδρομή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: