2/10/08

5/10: Εκδρομή με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αριδαίας στη Λίμνη Κερκίνη – Όρος Μπέλες

Η λίμνη Κερκίνη.

Όρος Μπέλες. Φωτογραφία από την λίμνη Κερκίνη.

Η οροσειρά Μπέλες. Δεξιά η Λίμνη Κερκίνη και αριστερά στη φωτογραφία η λίμνη Δοϊράνη.

Χαρακτηρισμός πορείας: ΔΥΣΚΟΛΗ
Ώρες πορείας: 6
Τηλ. για πληροφορίες: Έφη Ματζερίδου 6937.760885,Σάββας Παυλίδης 6976.352999, Σίμος Ζευγαρίδης 6944.736423.

Γενικές πληροφορίες: η μετάβαση στον χώρο εκδρομής, θα γίνει με αυτοκίνητα των μελών.
Η αναχώρηση είναι στις 7 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία του συλλόγου (Δημοκρατίας 17, στενό Εθνικής Τράπεζας). Στην εκδρομή θα πάρουν μέρος και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κιλκίς.
Πληροφορίες για την περιοχή:
ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣ
Το όρος Κερκίνη ή Μπέλες είναι ένα μακρόστενο βουνό που σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη FYROM. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή που ορίζει τα σύνορα μας. Το νότιο μέρος του βουνού ανήκει στη χώρα μας, το βορειοανατολικό στη Βουλγαρία και το βορειοδυτικό στα Σκόπια. Τα σύνορα των τριών χωρών συμπίπτουν στο Τριεθνές, σε υψόμετρο 1.883.
Στις πλαγιές του έγινε η περίφημη μάχη του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου εναντίον των Βουλγάρων. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους και τον Α' Παγκόσμιο υπήρξε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Κοντά σ' αυτό έγινε και η διάσπαση του γερμανοβουλγαρικού μετώπου από τα στρατεύματα των αγγλο-γαλλο-ελληνικών δυνάμεων στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
Στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή του νομού Σερρών υπάρχουν σημαντικοί υδροβιότοποι με διεθνή σημασία. Ο σημαντικότερος και πιο γνωστός είναι αυτός της Κερκίνης. Δημιουργήθηκε με την τεχνητή ανθρώπινη παρέμβαση στον Στρυμόνα ποταμό. Αποτελεί έργο που έχει μεγάλη ωφέλεια για τη γεωργία και παράλληλα είναι υδροβιότοπος για χιλιάδες ζώα και πουλιά.
Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54250-72110
στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια. Δημιουργήθηκε το 1932 όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982 λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από το Στρυμόνα κατασκευάστηκε νέο φράγμα.
Η Κερκίνη προστατεύεται από τη
σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.
Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής. Οι σημαντικότερες απειλές για τη λίμνη εκτός από τις φερτές ύλες του Στρυμόνα είναι, η ρύπανση του Στρυμόνα, η παράνομη
υλοτόμηση, η παράνομη αλιεία, το παράνομο κυνήγι, οι επισκέψεις στις αποικίες των πουλιών που έχουν αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους και η ανύψωση αναχωμάτων που συντελεί στην ελάττωση των ειδών των ψαριών. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η λίμνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: