18/11/08

Ο ρόλος των ορειβατικών μονοπατιών στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, στην ευρύτερη περιοχής της Αλμωπίας - Η πρόκληση και η πρόταση


Η πρόκληση
Η Αλμωπία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια αλματώδη αύξηση της επισκεψιμότητας, από τους λεγόμενους «επισκέπτες διημέρου» και όχι μόνο. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν για χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή μας με σκοπό την χαλάρωση, τα ιαματικά Λουτρά, τα σπήλαια, τα μοναστήρια κ.α.. Εκτός όμως από τους παραπάνω λόγους, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ομάδες, συλλόγους ή μεμονωμένους επισκέπτες για γνωριμία με τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Για αυτούς που είναι μέσα στα πράγματα είναι γνωστό ότι εκτός από την περιοχή του Καϊμακτσαλάν, το υπόλοιπο ορεινό τόξο του Βόρα αποτελεί τον άγνωστο χ. Δεν είναι λίγες οι φορές που ορειβατικοί σύλλογοι έρχονται σε επαφή μαζί μας και ρωτούν πληροφορίες για τα βουνά μας, τα φαράγγια μας, τα μονοπάτια μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας έχει υποδείξει ή συμμετάσχει σε εξορμήσεις με συλλόγους όπως αυτών της Χαλκίδας, της Αθήνας, της Κομοτηνής, του Ηρακλείου Κρήτης κ.α. , οι οποίοι προσπαθώντας να προσθέσουν καινούργιες προτάσεις στα προγράμματα αναβάσεων τους ψάχνουν καινούργιες προτάσεις για τα μέλη τους. Ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν τα στοιχειώδη για την Αλμωπία γιατί πολύ απλά δεν έχουν έρθει ποτέ ξανά. Δυστυχώς για την ορεινή Αλμωπία δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα στοιχεία στην ορειβατική βιβλιογραφία.
Η ορειβασία στην Ελλάδα υπάρχει σαν δραστηριότητα εδώ και περίπου ένα αιώνα. Σήμερα εάν ψάξει κανείς στο ίντερνετ θα καταλάβει ότι σε όλους τους Νομούς της χώρας υπάρχουν τουλάχιστον δύο με τρεις αναγνωρισμένοι ορειβατικοί σύλλογοι. Σε αυτούς εάν προσθέσουμε οικολογικές, φυσιολατρικές ομάδες κ.α. ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται με δραστηριότητες της υπαίθρου αυξάνει κατακόρυφα. Με πρόχειρους υπολογισμούς μιλάμε για 50.000 άτομα τα οποία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες των συλλόγων τους.


Η πρόταση
Ο ορειβατικός σύλλογος Αριδαίας προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια εκτός των άλλων να δημιουργήσει τις δομές και τις υποδομές ώστε η ορεινή Αλμωπία να αποκτήσει την θέση που της αρμόζει, στον ορειβατικό και όχι μόνο κόσμο. Εκπροσωπούμε την περιοχή μας σε ορειβατικές και όχι μόνο συναντήσεις, εκδώσαμε με την συμβολή επιχειρηματιών της περιοχής μας έντυπο με βασικό σύνθημα «ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ Η ΟΡΕΙΝΗ ΑΛΜΩΠΙΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ». Φιλοξενήσαμε συλλόγους, στους οποίους εκτός από κοινές αναβάσεις, προσφέραμε έντυπο υλικό και τοπικά προϊόντα που πήραν μαζί τους στα μέρη τους. Το σημερινό άρθρο έχει μόνο ένα σκοπό και αυτός είναι να θυμηθούμε ή να καταλάβουμε ότι σαν περιοχή έχουμε την τύχη να μας περιβάλει ένα άγνωστο – ποικιλόμορφο διαμάντι το οποίο πάρα πολύς κόσμος ανεξαρτήτων αποστάσεων και εξόδων θέλει να το γνωρίσει. ΝΑΙ οι ορειβατικοί και όχι μόνο σύλλογοι μπορούν να προσφέρουν στην οικονομία της περιοχής μας και να αναδείξουν το τουριστικό προϊόν το οποίο προσφέρουμε.
Πριν από λίγο χρονικό διάστημα συμμετείχαμε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αριδαίας. Το θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην Αλμωπία. Εκεί αποφασίστηκε ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας θα σηματοδοτήσει και θα αναδείξει τα μονοπάτια της ορεινής Αλμωπίας. Συγκεκριμένα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο σύλλογος αξιοποιώντας την τεχνογνωσία εθελοντών – μελών του, θα σηματοδοτήσει τα παρακάτω μονοπάτια: Νότια – φαράγγι – κορυφή Τζένα, Αετοχώρι – κορυφή Πινόβου Κορφούλα, Πρόμαχοι – Άσπρη πέτρα – Κουκουρού, Λουτράκι – Άνω Λουτράκι – κορυφή Σοκόλ, Όρμα – Σλάτινο – Σκληρή Πέτρα, Λουτρά Λουτρακίου – Σλάτινο. Το όλο εγχείρημα θεωρείται αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο γιατί πρέπει να ακολουθηθεί ο ενδεδειγμένος ορειβατικός τρόπος σηματοδότησης (συγκεκριμένα χρώματα, μεταλλικά ταμπελάκια, πινακίδες κορυφής κ.α.). Για καλύτερη ανάδειξη των μονοπατιών μας σε κάθε είσοδο θα τοποθετηθεί μεγάλη – καλαίσθητη ταμπέλα, η οποία θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες (χρόνος πορείας, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, νερό, τηλ. ανάγκης, υψόμετρα, σκαρίφημα μονοπατιού κ.α.). Η όλη εργασία θα γίνει από εθελοντές – μέλη του συλλόγου, ενώ μετά από απόφαση του Δ.Σ. η κάλυψη όλων των εξόδων θα γίνει μόνο με χρήματα του συλλόγου ή επώνυμες χορηγίες επιχειρηματιών της περιοχής. Για την ανάδειξη των μονοπατιών μας αλλά και τις περιοχής μας γενικότερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω ενέργειες: δημιουργία ιστιοσελίδας με αναλυτικές πληροφορίες για τον επισκέπτη (www.eosa.gr – στάδιο κατασκευής), μέλη του συλλόγου συλλέγουν φωτογραφικό και άλλο υλικό από την ορεινή Αλμωπία με στόχο την δημιουργία λευκώματος το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους ορειβατικούς συλλόγους, προώθηση της όλης προσπάθειας μέσα από την Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Ο Οικοτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού όπως είναι ο Ιαματικός, ο Θρησκευτικός ή ο Οινικός κ.α.. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι είναι ο τουρισμός στον οποίο μια τοπική κοινωνία αξιοποιεί και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της. Το θέμα, ο πρωταγωνιστής σε αυτόν το τουρισμό είναι η φύση. Παραδείγματα οικοτουρισμού είναι το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου κ.α.. Γυρνώντας την Ελλάδα έχουμε επισκεφτεί διάφορα τέτοια μέρη και μονοπάτια. Πολλά από αυτά έχουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Το τυρφοέλος που λέγεται Ντόμπρο Πόλε, η πενταβέλονη πεύκη, το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο της Άσπρης Πέτρας στους Προμάχους, η Τζένα, το μαγευτικό σήμπλεγμα των Λουτρών (φαράγγια, κορυφές, σπήλαια) τα σπάνια βότανα των βουνών μας, ο Χρυσαετός, το Πίνοβο και τόσα άλλα αποτελούν μοναδικό φαινόμενο με Βαλκανική και όχι μόνο εμβέλεια. Είμαστε ανοιχτοί στον οποιοδήποτε θέλει και μπορεί να βοηθήσει αυτή τη προσπάθεια. Μπορείτε να μας βρείτε στα γραφεία μας κάθε Τετάρτη βράδυ 21:45 – 22:30. Η ομάδα εργασίας που κατευθύνει όλη την παραπάνω προσπάθεια αποτελείται από τους : Δημήτρη Καραδημητρίου, Σάββα Παυλίδη, Κυριάκο Λιουλάκη, Δημήτρη Εμμανουήλ, Δημήτρη Μαχαιρίδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: