17/11/08

22-23/11/2008:Εκδρομή στα Πιέρια. Καταφυγιο Σ.Ε.Ο. Κοζάνης

Συνάντηση Ορειβατικών συλλόγων Μακεδονίας στο ορειβατικό καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης. Ανάβαση στην κορυφή Φλάμπουρο των Πιερίων 2193 μ..
Χαρακτηρισμός πορείας:
ΜΕΤΡΙΑ
Ώρες πορείας: 3
Τηλ. για πληροφορίες: Κυριάκος Λιουλιάκης 6995. 818714, Σίμος Ζευγαρίδης 6944.736423, Βαγγέλης Καββαδίας 6972.004685.


ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ
Βορειοδυτικά του Ολύμπου απλώνονται τα μυθικά Πιέρια Όρη. Η ιδιαίτερη ομορφιά, η γεωμορφολογική ηπιότητα και η αρμονία των γραμμών τους εντυπωσίασαν τους αρχαίους Έλληνες και σ' αυτόν τον τόπο διάλεξαν να τοποθετήσουν τις εκφράσεις της τέχνης και του πολιτισμού, τις Πιερίδες Μούσες. Παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως τα Σκοτεινά (Μόρνα), η Μηλιά, η Ρητίνη, το Ελατοχώρι, τα Ρυάκια και ο Κολινδρός απλώνονται στα Πιέρια και δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για διαδρομές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Τα Πιέρια όρη είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους και κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση, καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Η πανίδα τους αποτελείται από συνηθισμένα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ποικιλία εντόμων. Σε εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) τα Πιέρια όρη, με κωδικό GR 1250002.


ΧΛΩΡΙΔΑ
Χαρακτηριστικά της πλούσιας χλωρίδας των Πιερίων είναι τα φυλλοβόλα δάση οξιάς, δρυός, καστανιάς, πεύκου και ελάτης. Πλατάνια, σφενδάμια και λυγαριές σχηματίζουν μοναδικά άλση στις όχθες των χειμάρρων του βουνού. Φύονται επίσης όλα τα συνηθισμένα είδη χλωρίδας του γειτονικού Ολύμπου. Ροζ ανεμώνες, σαλέπι, άγρια γαρύφαλλα και αγριοφράουλες είναι ορισμένα από τα σπάνια είδη χλωρίδας των Πιερίων.

ΠΑΝΙΔΑ
Η πανίδα στα Πιέρια Όρη αποτελείται κυρίως από αλεπούδες, κουνάβια, λύκους, σκίουρους, αγριογούρουνα, λαγούς, μικρά αρπακτικά πουλιά, πέρδικες, ορτύκια και άλλα πτηνά. Επίσης υπάρχουν ερπετά, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες, καθώς και γρύλοι, τζίτζικες, πεταλούδες και άλλα έντομα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: