9/10/09

11/10/2009...Γιορτή Καρατζοβίτικης Πιπεριάς στο Γαρέφι (Δήμος Αριδαίας)


Για να γιορταστεί ο ένας αιώνας «ζωής» της κόκκινης πιπεριάς, ο Δήμος Αριδαίας διοργανώνει την Κυριακή 11 Οκτωβρίου εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Γαρεφείου, όπου θα διεξαχθούν διαγωνισμοί μαγειρικής - με βάση πάντα την πιπεριά - και καλύτερης συσκευασίας του κόκκινου πιπεριού.

Το χωριό Γαρέφι είναι γνωστό για την καλλιέργεια της κόκκινης «καρατζοβίτικης» πιπεριάς και την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού, γνωστό σε όλους ως μπούκοβο. Τα τελευταία 100 χρόνια, οι κάτοικοι του οικισμού που βρίσκεται στο Δήμο Αριδαίας του νομού Πέλλας, φυτεύουν σε χιλιάδες στρέμματα το συγκεκριμένο λαχανικό, παρά τον έντονο ανταγωνισμό των νέων καλλιεργειών.

Η καρατζοβίτικη πιπεριά είναι ένας τύπος μικρόσωμης πιπεριάς, η οποία προορίζεται για την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού. Η φύτευσή της ξεκινά την 1η Ιουνίου και η συλλογή της στις αρχές Αυγούστου, ενώ έξι κιλά νωπής πιπεριάς δίνουν ένα κιλό κόκκινο πιπέρι.

Στην περιοχή της Αριδαίας υπήρχαν παλαιότερα τρία εργοστάσια παραγωγής κόκκινου πιπεριού, τα οποία έπαψαν να λειτουργούν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της στροφής των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: