9/10/09

Μοναδικό προϊστορικό εύρημα στην ΣΩΣΑΝΔΡΑ - Δήμος Αριδαίας



Προϊστορική κατοικία της 4ης χιλιετίας π.Χ. αποκάλυψε η επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην Αριδαία Πέλλας. Το εύρημα θεωρείται μοναδικό για την έρευνα της Υστερης Νεολιθικής Εποχής, αφού σπανίως βρίσκονται αρχαιότητες ανέπαφες επί 6.000 χρόνια!

Στη Σωσάνδρα, οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν οικοδομικά λείψανα που αποκάλυψε η διάνοιξη κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τη Σωσάνδρα προς την Αριδαία και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για στρώμα καταστροφής από την ανωδομή των τοίχων προϊστορικής κατοικίας.

Η πεντάμηνη ανασκαφή αποκάλυψε ένα σχεδόν πλήρες πλέγμα από πασσαλότρυπες και οικιακό εξοπλισμό σε άριστη κατάσταση (πολλά πήλινα αγγεία, λίθινα εργαλεία και δύο οικιακούς φούρνους), αποκομίζοντας σημαντικές πληροφορίες για τη μορφή, την εσωτερική διαρρύθμιση και την οργάνωση του νοικοκυριού.

Το ορθογώνιο κτίριο, 58 τ.μ, χωριζόταν σε τρία μέρη. Ο ξύλινος σκελετός ήταν κατασκευασμένος με πασσάλους, πλέγμα κλαδιών και καλαμιών, καλυμμένων με πηλό. Δύο χώροι χρησίμευαν για παρασκευή τροφής. Ο τρίτος, μάλλον, για επεξεργασία και αποθήκευση αγροτικών προϊόντων. Εκεί βρέθηκαν αρκετά εργαλεία (μυλόπετρες, τριπτήρες και ένας από τους δύο αποθηκευτικούς λάκκους). Από αποτυπώματα στις βάσεις των πήλινων σκευών, διαπιστώθηκε ότι τα δάπεδα ήταν καλυμμένα με ψάθες.

Το κτίριο καταστράφηκε από φωτιά. Οι ένοικοι έφυγαν παίρνοντας λεπίδες και πελέκεις, που η κατασκευή τους ήταν χρονοβόρα. Τα εγκαταλειμμένα μεγάλα και βαριά εργαλεία υποδηλώνουν την καλλιέργεια και επεξεργασία σιτηρών, μία από τις κύριες τροφές των προϊστορικών κατοίκων της Σωσάνδρας και της οικονομίας τους.

Επίσης εντοπίστηκε κτίριο ιστορικών χρόνων στο Λυκόστομο (4ος-5ος αι. μ.Χ.), έκτασης 340 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: