16/9/09

Λίμνη Πλαστήρα....εικόνες - πληροφορίες...


ΑΓΡΑΦΑ
Τα Άγραφα είναι οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας, η νότια απόληξη της Πίνδου. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα. Η ψηλότερη κορυφή τους είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα. Συνολικά τα Άγραφα έχουν 7 κορυφές με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Αυτές είναι:

Καράβα 2.184
Ντελιδίμι 2.163
Βουτσικάκι 2.154
Φτέρη 2.128
Λιάκουρα 2.043
Μαράθια 2.042
Καλύβια 2.018
Επίσης έχουν πολλές άλλες με υψόμετρο πάνω από 1.900 μέτρα. Τα βουνά των Αγράφων είναι κατάφυτα. Σε μεγάλο υψόμετρο κυριαρχεί το έλατο. Από τα Άγραφα πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός και Αγραφιώτης.

Θεσσαλικά Άγραφα
Τα Θεσσαλικά Άγραφα αποτελούν το βόρειο τμήμα της οροσειράς των Αγράφων. Ανατολικά καταλήγουν στον Θεσσαλικό κάμπο. Ανήκουν κυρίως στον νομό Καρδίτσας. Η υψηλότερη κορυφή των Θεσσαλικών Αγράφων είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα, η οποία είναι και η ψηλότερη κορυφή ολόκληρης της οροσειράς. Στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων βρίσκεται η λίμνη Πλαστήρα.

Ευρυτανικά Άγραφα
Τα Ευρυτανικά Άγραφα βρίσκονται στον νομό Ευρυτανίας βόρεια του Τυμφρηστού ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί και τμήμα τους. Είναι η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας καθώς οι πολυάριθμες πανύψηλες βουνοκορυφές και οι βαθείς χαράδρες κάθιστούν τις συγκοινωνίες δύσκολες. Γι' αυτό τον λόγο ελάχιστο τμήμα του οδικού δικτύου της περιοχής είναι ασφαλτοστρωμένο, ενώ ακόμα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους παλιά μονοπάτια και γεφύρια. Η ψηλότερη κορυφή των Ευρυτανικών Αγράφων είναι το Ντελιδίμι με υψόμετρο 2.163 μέτρα.

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Η λίμνη Πλαστήρα είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, με το κλείσιμο της κοίτης του Μέγδοβα, ενός παραπόταμου του Αχελώου. Παλιά στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η νησίδα Μορφοβουνίου, υπήρχε μία μικρή φυσική λίμνη, την οποία οι ντόπιοι ονόμαζαν «γούρνα Βαβά».
Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε το 1959 και πήρε το όνομά της από το Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα, τον εμπνευστή της ιδέας κατασκευής του φράγματος και της λίμνης. Σήμερα η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πηγή ζωής για ολόκληρη την Καρδίτσα και τη γύρω περιοχή. Από τη λίμνη υδρεύεται η πόλη της Καρδίτσας και δεκάδες κοινότητες, ενώ το καλοκαίρι τα νερά της φθάνουν μέχρι τα χωράφια της Λάρισας. Με το πέρασμα των ετών η λίμνη ανέπτυξε το δικό της οικοσύστημα Στα νερά της σήμερα διαβιούν πολλά είδη ψαριών. Επίσης, στην περιοχή, ο επισκέπτης συναντάει δεκάδες πουλιά της πανίδας των Αγράφων αλλά και είδη που διαβιούν στο νερό ή στις άκρες της λίμνης. Η περιοχή είναι ιδανική για πολλές από τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Κυρίως προσφέρεται για εξερευνήσεις και επαφή με τη φύση. Στο φράγμα της λίμνης κατεβαίνουν οι παραγωγοί από τα γειτονικά χωριά των Αγράφων, οι οποίοι πουλούν στους επισκέπτες προϊόντα της γης τους και της κτηνοτροφίας τους.


ΟΔΗΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ:
http://www.odigoslimnisplastira.gr/
ΒΟΡΕΙΑ ΑΓΡΑΦΑ (Φωτογραφίες):






Δεν υπάρχουν σχόλια: